De BIV is een belasting die je eenmalig betaalt elke keer je een nieuw voertuig op de baan brengt. Je betaalt de BIV voor zowel nieuwe als tweedehandswagens. Wil je graag berekenen hoeveel dat kost voor jouw auto? Dan kan. Je kan via onze BIV-simulator snel en eenvoudig berekenen hoeveel je betaalt voor je BIV.
Door gebruik te maken van deze BIV-simulator ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden. Je begrijpt dat dit slechts een simulatie is, gevoelig voor fouten waaraan je geen rechten kan ontlenen.
Bereken je BIV in 2 stappen
De BIV berekening is opmerkelijk eenvoudiger dan de berekening van de jaarlijkse verkeersbelasting, maar toch zijn ook hier een aantal uitzonderingen.
Stap 1: Behoor je tot de uitzonderingen?
- Ik rijd met een speciale brandstof:
CNG → (geldt niet voor leasewagens)
Waterstof → (geldt niet voor leasewagens)
100% elektrisch → (geldt niet voor leasewagens)
Plugin Hybride met max 50g CO2 → (geldt niet voor leasewagens) - Mijn niet-leasewagen is meer dan 30 jaar geleden voor het eerst inverkeer gesteld.
Ouder dan 26 jaar → - Daarnaast zijn er enkele vrijstellingen, Mensen met een handicap kunnen onder bepaalde voorwaarden bijvoorbeeld van een vrijstelling genieten. Contacteer de overheid om te ontdekken of je van een vrijstelling of korting kan genieten.
Stap 2: Maak je keuze als de uitzondering niet van toepassing zijn
BIV berekening voor leasewagen →
Hieronder vind je de verschillende berekeningen en tarieven voor de BIV. Klik hierboven op de situatie die voor jou van toepassing is. Je komt dan automatisch bij de juiste berekening terecht.
Waarop wordt mijn BIV berekend?
Bij het berekenen van je BIV wordt er met 4 factoren rekening gehouden. In 2021 is de berekening aangepast. Wij gebruiken de nieuwste data.
- CO2-uitstoot. Hoe lager de CO2-uitstoot, hoe lager je BIV. Grotere wagens die vervuilender zijn, betalen een hogere BIV. Weet je niet zeker wat de uitstoot is, dan wordt er een schatting gemaakt op basis van de cilinderinhoud, type brandstof en de euronorm.
- De brandstof van je wagen. Ook hier wordt er naar het milieu gekeken. Benzinewagens betalen over het algemeen iets minder BIV dan dieselwagens, omdat ze minder milieuvervuilend zijn.
- De Euronorm en roetfilter. De euronorm geeft aan hoe vervuilend een voertuig is. Alle voertuigen in de Europese unie krijgen een euronorm toegewezen. Hoe beter de euronorm van je wagen, hoe lager je BIV premie zal liggen.
- Hoe oud je wagen is. Oudere wagens, dus bijvoorbeeld tweedehandswagens, betalen iets minder BIV omdat deze belasting in het verleden al eens is betaald door een andere eigenaar.
Sowieso worden de tarieven jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.
Aangepaste berekening vanaf 2021
Vanaf 2021 wordt je uitstoot berekend op de WLTP-test. Deze berekening is veel nauwkeuriger. Wel wordt de berekening zo een heel stuk ingewikkelder. Gebruik daarom onze handige online tool, die snel en nauwkeurig voor jou de prijs van je BIV berekend.
BIV-berekening voor leasewagens
Voor leasewagens geldt nog de oude BIV-berekening. Deze houdt geen rekening met de milieuvriendelijkheid van de wagen, maar alleen met het vermogen. De berekening hangt af van het aantal fiscale PK of het aantal kW. Welk van de 2 geldt? Het kenmerk dat uitkomt bij het hoogste belastingbedrag, is bepalend. Goed bedacht van de wetgever. Als je de fiscale PK van je voertuig niet weet, kan je het snel online berekenen met onze fiscale PK-tool.
Mijn niet-leasewagen is meer dan 30 jaar geleden voor het eerst inverkeer gesteld.
Als het gaat om een niet-leasewagen betaal je in dit geval het minimumbedrag. Dit bedraagt € 46,23.
BIV voor een 100% elektrische auto
Voor een 100% elektrische motor betaal je géén BIV (0 euro).
Dit geldt niet voor leasewagens.
BIV voor een auto die volledig op waterstof rijdt
Voor een auto die rijdt op waterstof betaal je géén BIV (0 euro).
Dit geldt niet voor leasewagens.
BIV voor een auto met een aardgas motor (CNG)
Je voertuig op aardgas met maximaal 11 fiscale PK wordt niet meer vrijgesteld van de BIV sinds 2021. De uitzondering hierop zijn wagens die besteld zijn voor 12/10/2020, zolang ze bij dezelfde eigenaar ingeschreven staan.
Dit geldt niet voor leasewagens.
BIV voor een plugin hybride auto met een uitstoot van max. 50G CO2 g/km
Een plugin hybride wil eigenlijk gewoon zeggen dat je een elektrische motor en een verbrandingsmotor combineert en dat je de batterij voor de elektrische motor met een stekker kan opladen.
In 2022 moet je ook op de plugin hybride wagens BIV betalen.