Wat is de kilometerheffing?
De kilometerheffing of het rekeningrijden is een maatregel waarbij de bestuurder betaalt voor het aantal kilometers die hij aflegt. Het doel is om bij fileproblemen het autoverkeer op de wegen te verminderen en de gemiddelde verplaatsingssnelheid te verhogen.
Waar geldt de kilometerheffing?
In België geldt er sinds 1 april 2016 een kilometerheffing voor alle Belgische en buitenlandse vervoerders van meer dan 3,5 ton. Momenteel is die heffing niet van kracht voor personenwagens, moto’s, bussen en autocars, maar daar kan wel eens verandering in komen. De Vlaamse Overheid wilt namelijk in de loop van 2017 een onderzoek uitvoeren naar de impact van het kilometerheffing voor personenauto’s in Vlaanderen. Indien die kilometerheffing zou worden doorgevoerd, zouden alle bestaande verkeersbelastingen wegvallen.
Hoe wordt de kilometerheffing berekend?
Op dit moment is er (nog) geen regelgeving uitgewerkt. Het is dan ook een beetje raden naar hoe zo’n kilometerheffing er zou kunnen uitzien. Bereken hieronder de kilometerheffing aan de hand van enkele bedragen die circuleren in de media. Het zijn de tarieven die gehanteerd werden tijdens het proefproject van 2014.