Bedrijfswagens worden steeds meer elektrisch. Ook particulieren kopen meer hybride wagens of elektrische auto’s, als antwoord op de klimaatcrisis. De overheid moedigt dat aan met een fiscaal voordeel.
Vergoeding voor het thuis opladen van een elektrische auto
De installatie van een laadpaal bij de bestuurder thuis is in de meeste lease-contracten inbegrepen. Als je zonnepanelen hebt, kan je de energie daarvan gebruiken.
Je kan een vergoeding krijgen als je een elektrische of hybride bedrijfswagen hebt en die thuis wilt opladen. Die vergoeding kan je op verschillende manieren regelen.
- Forfaitaire onkostenvergoeding. Je krijgt een nettovergoeding van € 6,67 voor een volledig elektrische auto en een € 2.73 vergoeding voor een hybride wagen. Deze optie is bedoeld als tijdelijke optie. De laadpaal die je thuis installeert heeft een smart system dat berekent hoeveel energie je verbruikt voor het opladen van de wagen. Dan krijg je een vergoeding volgens onderstaande opties.
- Split bill. Een wall box berekent hoeveel energie het kost om de auto op te laden. Andere elektriciteitskosten worden niet in deze factuur opgenomen. De kosten van de energiefactuur voor je elektrische of hybride wagen komen dan rechtstreeks bij je werkgever terecht, die je een vergoeding geeft via je loon.
- Onkostennota. Je schiet eerst zelf voor. Daarna kan je de kosten inbrengen bij je werkgever.
Fiscale voordelen van een elektrische wagen
Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonie zijn de subsidies afgeschaft, maar sommige steden geven op lokaal niveau nog wel fiscale voordelen voor elektrische wagens.
In Vlaanderen hoef je wel geen BIV en jaarlijkse verkeersbelasting te betalen als je een volledig elektrische wagen hebt. Hybride wagens moeten dat wel.
In Wallonië en Brussel betaal je het minimumbedrag aan BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting.
Voordeel Alle Aard (VAA) van je elektrische wagen
Als je jouw bedrijfswagen ook privé gebruikt, dan moet je de wagen ook ingeven bij je personenbelasting. Dan wordt je bedrijfswagen een Voordeel van Alle Aard (VAA). Je belasting daarvoor is een veel voordeliger dan de belasting op een klassieke benzine- of dieselwagen.
Je VAA-belasting wordt namelijk niet alleen berekend op de cataloguswaarde en de ouderdom van je wagen, maar ook op de CO2-uitstoot. Daar scoort een elektrische wagen uiteraard goed. Meestal betaal je zo in praktijk dus het minimumbedrag voor je elektrische wagen.
Fiscaal voordeel voor een hybride wagens particulier
De fiscale voordelen voor hybride wagens zijn afgeschaft in 2021. Je betaalt nu ook gewoon de BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting.
Je hybride wagen wordt belast op de soort benzine- of dieselmotor van een gelijkaardig traditioneel voertuig.
Wil je graag weten of je kan besparen op de autoverzekering voor je elektrische of hybride wagen? Maak snel een simulatie en ontdek je voordeel