Axa lanceert een nieuwe autoverzekering voor jongeren, namelijk Axa driveXperience. Bij deze autoverzekering krijg je als bestuurder tussen 18 en 24 jaar korting als je veilig met de auto rijdt. Wie 25 tot 29 jaar is kan intekenen als hij minder dan 1 jaar zijn of haar rijbewijs heeft.
Hoe detecteert de verzekeringsmaatschappij je rijgedrag?
Het systeem hangt natuurlijk af van hoe Axa je rijgedrag kan meten. Daarvoor maken ze gebruik van een klein meettoestelletje, de Axa Drive Key. Je installeert het heel eenvoudig in je auto, en vervolgens moet je een app downloaden op je smartphone. Via de app krijg je vervolgens informatie over je rijgedrag.
Wat is veilig rijden?
Het systeem meet 4 parameters:
- Optrekken
- Remmen
- Bochten
- Snelheid
Hoe krijg je de korting?
Na een paar maanden wordt een score berekend. Als die positief is krijg je een deel van de premie terugbetaald. Ook bij het vernieuwen van de polis, wordt de premie berekend op basis van het rijgedrag.
Pay How You Drive, dat is niet uniek
Axa maakt nu publiciteit met dit systeem, maar uniek is het niet. Sinds een aantal jaren komen pay-as-you-drive en pay-how-you-drive systemen overal ter wereld in opgang. Meer en meer wordt de verzekeringspremie individueel berekend, op basis van allerlei factoren. Dat kan eenvoudig, bijvoorbeeld door het aantal kilometer dat je rijdt in rekening te brengen (kilometerverzekering). Maar ook geavanceerd, zoals bij Axa, of zoals bij meerdere Amerikaanse verzekeraars. AG verzekeringen experimenteerde 10 jaar geleden al met gelijkaardige systemen. Meettoestelletjes worden dan verbonden via de ODB-poort in de auto. Die ODB-poort is het kleine stekkertje ergens onder je dashboard dat een garagist ook gebruikt om je auto uit te lezen met de computer. Er zijn ook systemen die gebruik maken van GPS-informatie om te detecteren wanneer je op welke type weg rijdt, wat dan weer een invloed heeft op je risico. Het rijgedrag bepaalt in al deze gevallen de premie.
Dat zijn heel interessante systemen, als ze gebruiksvriendelijk en accuraat werken. Tegelijk moet er ook over gewaakt worden dat de privacy van de gebruiker wordt bewaakt. Databeveiliging is dan ook essentieel.
In afwachting dat slimme systemen je altijd een goedkope premie geven, vergelijk je best zelf de premies voor autoverzekeringen.