Heb je al een elektrische auto en een slimme laadpaal, maar wil je nóg zuiniger rijden? Combineer je laadpaal dan met zonnepanelen. Zo maak je optimaal gebruik van de duurzaam opgewekte stroom. Lees hier alles over de prijs, werking en voordelen van zonnepanelen in combinatie met een laadpaal.
Hoe werkt een slimme laadpaal samen met zonnepanelen?
Je kan een elektrische auto opladen met de groene stroom van zonnepanelen, op voorwaarde dat het gaat om een slim laadpunt. Zo’n laadpaal maakt namelijk een onderscheid tussen netstroom en groene stroom. Naast het duurzaam en goedkoop laden van je wagen geniet je met zo’n laadpunt ook van de volgende voordelen:
Bidirectioneel laden: een slimme laadpaal kan opgeslagen stroom van de elektrische auto ook weer inzetten voor andere apparaten in huis. Kortom, je gebruikt de accu van je elektrische auto als een soort thuisbatterij.
Dynamic load balancing: een slimme laadpaal kan op verschillende tempo’s opladen. Hoe snel je auto oplaadt, is afhankelijk van je huidige verbruik in huis. Bij een laag verbruik zal dit sneller verlopen, bij een hoger verbruik wat langzamer.
Voordelen laadpaal met zonnepanelen
Er zijn verschillende voordelen waarvan je geniet als je je laadpaal combineert met zonnepanelen op je dak. Een overzicht:
- Lagere energierekening: met een zonnepanelen-installatie moet je veel minder stroom afnemen van het net als je jouw auto oplaadt. En dat is natuurlijk een goede zaak voor je energiefactuur.
- Milieuvriendelijk: met zonnepanelen wel je groene stroom op. Dat is veel milieuvriendelijker dan netstroom, die vaak opgewekt is met fossiele brandstoffen als gas (bv. gascentrales). Hoe meer groene stroom je dus gebruikt voor het laden van je wagen, hoe ecologischer.
- Snelle terugverdientijd zonnepanelen: met een slimme laadpaal ga je beter om met de groene stroom van je panelen. En hoe efficiënter je dat doet, hoe korter de terugverdientijd van je panelen.
- Financiële voordelen: een laadpaal met een zonnepanelen-installatie is uiteraard niet goedkoop. Gelukkig zijn er manieren om deze kostprijs wat te drukken. Denk bijvoorbeeld aan de Fluvius-premie voor zonnepanelen, het verlaagde btw-tarief voor woningen ouder dan 10 jaar, …
Prijs laadpaal en zonnepanelen
Gemiddeld kost een laadpaal € 1.000 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor een gemiddelde zonnepanelen-installatie bedraagt de kostprijs dan weer € 4.500 – 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Let op, dit zijn slechts richtprijzen. De exacte prijs hangt natuurlijk sterk af van jouw situatie: vereist vermogen, aantal zonnepanelen, … Een vakman kan je een overzicht geven van alle kosten op basis van jouw wensen en woonsituatie.
Belangrijke aandachtspunten
Waar let je op als je een laadpaal wil combineren met zonnepanelen? Een overzicht:
Oriëntatie van de zonnepanelen
Hoe zuidelijker je zonnepanelen gericht zijn, hoe hoger de opbrengst aan groene stroom. Ook mogelijke schaduw op je dak is een belangrijke factor. Daarom maakt een installateur altijd eerst een ideaal legplan van je zonnepanelen op.
Type omvormer
Is je dak zuidelijk georiënteerd zonder schaduw? Dan is een centrale string omvormer het meest geschikt voor jouw situatie. Liggen 1 of meerdere panelen minder ideaal? Dan kan je ook werken met micro-omvormers per paneel om hun opbrengst te optimaliseren.
Vermogen van de zonnepanelen
Het is belangrijk dat het vermogen van je panelen goed is afgestemd op je huidige of toekomstige stroomverbruik. Met een laadpaal neemt je verbruik bv. flink toe. Het is dus aangewezen om in dat geval ook voor een hoger vermogen van je zonnepanelen installatie te kiezen.
Merk van de panelen, omvormer, …
Er zijn verschillende merken van zonnepanelen en omvormers op de markt, elk met hun eigen kenmerken en prijs. Je vergelijkt dan ook best de kwaliteit, garantieregelingen, … van die fabrikanten. Zo maak je een doordachte keuze!