Je moet als autobestuurder elk jaar belasting betalen voor jouw wagen, ook wel gekend als de jaarlijkse verkeersbelasting. Die belasting is nu door de jaarlijkse indexatie met 1,8 procent gestegen.
Vanaf 1 juli betaal je in Vlaanderen 1,8 procent meer aan jaarlijkse belasting voor jouw wagen. Die belasting is zowel van toepassing voor nieuwe als tweedehandswagens.
Hoeveel verkeersbelasting je betaalt, verschilt naargelang je jouw auto voor of na 1 januari 2016 bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) hebt ingeschreven.
Ingeschreven voor 1 januari 2016?
Dan hangt de verkeersbelasting af van het aantal pk van jouw wagen. Er is sowieso steeds een minimumbedrag verschuldigd. Dat bedrag stijgt van 36,53 naar 37,19 euro.
Ingeschreven na 1 januari 2016?
Dan baseert de verkeersbelasting zich niet enkel op het aantal pk, maar houdt het ook rekening met de milieukenmerken van jouw wagen (CO2-uitstoot, type brandstof en euronorm). Vervuilende wagens worden dus zwaarder belast dan de ‘groener’ wagens.
De minimumbelasting stijgt van 45,80 naar 46,64 euro.
Wat met ecologische wagens en oldtimers?
Ecologische wagens
Voor ecologische wagens zoals elektrische auto’s en auto’s op waterstof dien je geen jaarlijkse verkeersbelasting. Voor plug-inhybrides en wagens op aardgas (CNG/LNG) is er een tijdelijke vrijstelling tot 31 december 2020 (onder bepaalde voorwaarden).
Oldtimers
Je betaalt voor een oldtimer een forfaitaire belasting. Die stijgt vanaf juli van 36,53 naar 37,19 euro.