Wanneer krijg je een fietsvergoeding?
Een fietsvergoeding is een voordeel dat werkgevers je kunnen geven, maar niet verplicht zijn toe te kennen.
Wat zijn de voordelen van een fietsvergoeding?
Een fietsvergoeding kan werknemers motiveren om voor de fiets te kiezen bij het woon-werkverkeer. Enkele voordelen op een rij:
- Het bedrag van de fietsvergoeding mag de werkgever inbrengen als 100% aftrekbare bedrijfskost, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting daalt. De vergoeding is RSZ-vrij.
- Investeringen in infrastructuur en fietsaccessoires zijn voor 120% aftrekbaar
- Parkeervoorzieningen zijn veel goedkoper voor fietsen dan voor auto’s. Op de oppervlakte van één autoparkeerplaats kun je tot tien fietsen stallen
- Fietsende werknemers zijn per jaar gemiddeld één dag minder afwezig door ziekte. Ze zijn ook productiever omdat ze fitter zijn en minder gestresseerd
- Fietsende werknemers staan niet in de file, hun aankomsttijd is goed voorspelbaar
- De onderneming krijgt een positief en duurzaam imago en wordt aantrekkelijker als werkgever
Bron: Fietsersbond
Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
De werkgever bepaalt vrij hoe hoog de vergoeding is: meestal is het maximum €0,22 per kilometer omdat daarboven belastingen betaald moeten worden (door de werkgever en de ontvanger). Maar in het onderwijs bedraagt de fietsvergoeding bijvoorbeeld slechts €0,15. Om de onderstaande berekening te kunnen maken, moet je dus eerst even uitzoeken hoeveel jouw werkgever betaalt.
Bereken je fietsvergoeding
De berekenmodule geeft weer hoeveel het totaalbedrag is per maand of per jaar dat je verdient aan het naar het werk fietsen. Zo kan je afwegen of de vergoeding interessant genoeg is om je op de fiets te krijgen.