Wat is een fietsverzekering?
De fiets blijft een populair voertuig in België voor jong en oud. Ze komt voor in alle maten en stijlen. Zo heb je stadsfietsen, bakfietsen, ligfietsen, elektrische fietsen, mountainbikes enzovoort. Een fiets kan veel kosten en dan wil je die uiteraard goed beschermen. Daarom is de fietsverzekering in het leven geroepen om diefstal van je fiets of schade aan je fiets te dekken.
Opgelet: een aantal fietsverzekeraar sluiten niet voor elk type fiets een verzekering af. Daarom vraag je best op voorhand aan jouw verzekeraar of die jouw fiets kan verzekeren.
Wat dekt de fietsverzekering?
Er bestaan (**) twee formules van de fietsverzekering:
Gewone fietsverzekering
Bij een gewone fietsverzekering is er enkel dekking bij diefstal of poging tot diefstal.
- Poging tot diefstal: indien jouw fiets is beschadigd (bijvoorbeeld fietsslot) omdat iemand je fiets heeft willen stelen, is dat gedekt door de verzekering. Om recht te hebben op de vergoeding dien je wel steeds een verband aan te tonen tussen de schade aan je fiets en de poging tot diefstal.
- Totaal verlies door diefstal: wanneer jouw fiets wordt gestolen en je vindt die niet meer terug, heb je recht op een vergoeding die gelijk is aan de waarde van de gestolen fiets overeengekomen in het verzekeringscontract.
Omnium fietsverzekering
Bij een omnium fietsverzekering is er dekking in geval van (poging tot) diefstal en schade.
- Poging tot diefstaf en totaal verlies door diefstal: zie gewone fietsverzekering
- Totaal verlies door ongeval: jouw fiets is beschadigd bij een ongeval al dan niet in fout. Wanneer de kosten voor de herstelling van je fiets hoger zijn dan de waarde van je fiets, dan is er sprake van totaal verlies. In dat geval voorziet de verzekeraar je een vergoeding zodat je een nieuwe fiets kan aanschaffen voor dezelfde waarde als je verzekerde fiets.
- Schade door vandalisme: indien er (stoffelijke) schade aan je fiets is door vandalisme zal de fietsverzekeraar een tegemoetkoming voorzien.
Ook al heb je een fietsverzekering afgesloten, zijn er bepaalde zaken niet gedekt. Bekijk daarvoor de uitsluitingen in je verzekeringsvoorwaarden.
Opgelet: bij de meeste fietsverzekeraars kan je enkel een verzekering afsluiten in geval van een nieuwe fiets of een tweedehands fiets van maximum één of twee jaar oud. Voldoet jouw fiets aan dat criterium? Dan kan je kiezen voor een gewone fietsverzekering of een fietsomnium.
Welke extra dekkingen kan je afsluiten?
Zoals we reeds hierboven aanhaalden, kan je kiezen tussen een gewone fietsverzekering of een omnium fietsverzekering. Je kan die verzekering echter aanvullen met bijkomende dekkingen die je bij onverwachte of vervelende situaties kunnen bijstaan:
Fietsbijstand
Indien je vaak met de fiets onderweg bent, kan je jouw fietsverzekering best aanvullen met een fietsbijstand of pechverhelping. Je kan beroep doen op die bijstand in geval van een lekke band, een gebroken ketting, problemen met de batterij van je elektrische fiets enzovoort.
Rechtsbijstand
Indien je een snelle elektrische fiets (>25km/u en >250 watt) hebt, dan is het aangeraden om een rechtsbijstandverzekering te nemen. Die kan je helpen in het geval van bijvoorbeeld een discussie bij een ongeval.
BA Motorvoertuigen
De BA verzekering is verplicht in België indien je e-bike harder rijdt dan 25km/u en het maximum van 250 watt overschrijdt. Je e-bike behoort dan tot de categorie bromfiets.
Wat kost een fietsverzekering?
Voertuigkosten.be is een initiatief van www.verzekeringen.be. Wij zijn een vergelijkingssite waarbij je online je verzekering kan simuleren en berekenen. Wil je weten wat de verzekering voor jouw fiets kost? Klik dan door naar onze vergelijkwebsite.