Een omnium autoverzekering is een aanvullende verzekering op de verplichte burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Ze omvat een aantal bijkomende waarborgen waaronder eventueel de vergoeding van eigen schade.
Wat dekt een omnium autoverzekering?
Er bestaat binnen de omniumverzekering twee formules: mini omnium of kleine omnium en full omnium of grote omnium
Mini omnium of kleine omnium
De mini omnium of kleine omnium dekt in de meeste gevallen schade door brand en (poging tot) diefstal, maar kan ook aangevuld worden met dekkingen tegen schade door glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren.
Full omnium of grote omnium
De full omnium of grote omnium bevat dezelfde dekkingen als de mini omnium, maar dekt daarbovenop ook nog de eigen schade.
Is de omniumverzekering auto verplicht?
De omniumverzekering auto is geen verplichte verzekering. Zoals reeds meegegeven, is de omniumverzekering een aanvullende verzekering op de BA autoverzekering (die wél wettelijk verplicht is).
Wanneer een omnium autoverzekering afsluiten?
Afhankelijk van een aantal factoren kan je kiezen voor een specifieke omniumformule.
Mini omnium of kleine omnium
Is jouw auto reeds enkele jaren oud of een tweedehandswagen? Dan is het aangeraden om een mini omnium af te sluiten. Je neemt in principe een mini omnium wanneer jouw auto door zijn leeftijd niet voldoende waard is om full omnium te verzekeren.
Full omnium of grote omnium
Is jouw auto niet ouder dan 4 jaar? Dan kan je jouw auto full omnium verzekeren. Jouw wagen heeft namelijk in de eerste 4 jaar nog een aanzienlijke waarde. Na die 4 jaar kan je overschakelen naar een mini omnium. Die bevat dezelfde dekkingen, maar dekt enkel niet de schade door vandalisme en eigen schade.
Wat kost een omniumverzekering?
Indien je wilt weten wat een omniumverzekering voor jou kost, kan je de prijs eenvoudig berekenen via Verzekeringen.be. Zij vergelijken namelijk de prijzen bij de belangrijkste autoverzekeraars op de Belgische markt.